2008/08/14

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ A.P.R.S.

AUTOMATIC POSITION REPORTING SYSTEM


Το APRS είναι ένα δίκτυο που οι πληροφορίες που μεταφέρει μπορεί να απεικονίζονται με την χρήση ενός σχετικού προγράμματος στην οθόνη του υπολογιστή μας. Οι πληροφορίες αυτές μπορεί να είναι η θέση των ραδιοερασιτεχνικών σταθμών στο χάρτη (την ίδια στιγμή), μαζί με πληροφορίες καιρού, ραδιογωνιομετρήσεις, και κάθε είδους τηλεμετρίες.

Για να γίνει αυτό χρειάζεται ένας computer (υπάρχουν προγράμματα για όλες τις πλατφόρμες), ένα tnc και ένας ασύρματος στην συχνότητα APRS (144.800-438.100 )
Για να φαίνεται ένας σταθμός στο APRS δίκτυο πρέπει να έχει τουλάχιστον ασύρματο και tnc (εκτός αν έχει TH-D7 TM-D700 TM-D710 που είναι και τα δύο) και επιπλέον αν θέλει ένα από τα παρακάτω:
gps,



Radio Direction Find system

Μπορεί να στέλνει κατά διαστήματα ένα beacon που να περιλαμβάνει την θέση του που την έχει περάσει manual αν είναι σε συγκεκριμένο qth, ή να το καθορίζει αυτόματα αν είναι κινητός από το gps που θα έχει συνδέσει σε αυτό.
To aprs χρησιμοποιεί UI frames τα οποία έχουν δυνατότητα να ελέγχονται αν είναι σωστά αλλά δεν χρειάζονται επιβεβαίωση. Το πρόβλημα της σύγκρουσης ή του χασίματος κάποιων πακέτων δεν μας πειράζει γιατί η ίδια πληροφορία θα ξανασταλθεί σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Οι διευθύνσεις που αναγνωρίζουν τα δίκτυα aprs στο TO address είναι οι παρακάτω:
APRS ή AP*, ID, CQ, QST, WX, BEACON, MAIL, SKYWRN, GPS, DFNET, TEST, DRILL και SPCL
Οι υπόλοιπες κατά κανόνα αγνοούνται (αν και ρυθμίζεται αυτό) .
Η φόρμα των APRS ui frames είναι η παρακάτω :
σταθεροί σταθμοί !ddmm.hhN/dddmm.hhE$comments...
xωρίς δυνατότητα messaging
D = Degrees, M = Minutes H = Εκατοστά του πρώτου λεπτού N = North Ε = East Το σύμβολο με το οποίο εμφανίζεται ο σταθμός στους χάρτες (στην περίπτωση μας $)
Ακολουθεί μία λίστα με μερικά ενδιαφέροντα εικονίδια

$ τηλέφωνο
# digi
- σπιτάκι με κάθετη κεραία
. ένα μικρό x
/ o
> αυτοκίνητο

I tcpip station
K Σχολείο
[ Ανθρωπος

β ποδήλατο

j jeep
n Node
y σπιτάκι με κατευθυνόμενη κεραία

Path

Το Path στο APRS καθορίζεται από τον αποστολέα της πληροφορίας και στην ουσία σημαίνει πόσα πηδήματα μακριά θα ταξιδέψει το πακέτο αυτό
Ενα βιώσιμα path είναι 3 hops. Στην πραγματικότητα το AX25 μπορεί να μας δώσει 8 hops και με τις τεχνικές του APRS θα μπορούσαμε να είχαμε και 64 hops Αν λάβουμε όμως υπόψη ότι στην ταχύτητα 1200 bps που χρησιμοποιούμε χωρούν γύρω στους 50 APRS σταθμούς, καταλαβαίνουμε αμέσως πόσο λάθος είναι το DX στο APRS και πόσο πρόβλημα δημιουργεί.
Τα αποδεκτά πλέον path στο unproto είναι της μορφής (από το 2005)

WIDE2-2

WIDE3-3

Οτιδήποτε περισσότερο θα δημιουργεί πολύ κίνηση τόσο μακριά μας που δεν έχει πρακτικό ενδιαφέρον για εμάς αλλά ταυτόχρονα εμποδίζει άλλους σταθμούς ασθενέστερους να ακουστούν στο δίκτυο.. Μην ξεχνάμε ότι τα μηνύματα διέρχονται από τους Igates και επικοινωνία μπορούμε να έχουμε παντού αξιόπιστα με τόσα hops όσα να φθάσουμε στον πλησιέστερο Igate που δεν υπάρχει περίπτωση να χρειάζονται περισσότερα hops.


Κλείνοντας θελω να ευχαριστήσω για ακομα μια φορά τους φίλους και συνάδελφους φολτοπουλο γιωργο SV2BZQ και οικονομου μιχαλη SV2BNL οπου με εχουν βοηθησει αφανταστα με καθε τροπο στον τομεα αυτον.



Να είστε όλοι καλά

πολλα 73"

ΞΑΝΘΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

SV7GBF